urbánpiknik

Ahogyan mi rontunk és javítunk, aztán megint rontunk és megint javítunk...többnyire Budapesten.

Friss topikok

  • arszak: Hello! Hát nem tudom, hogy ki hogy van vele, de az Erste jól csinálja a dolgát…engem megvett a diá... (2013.09.11. 12:28) Személyes adatok védelme
  • nat: mijé? há' mit mijé?! mer' a szlávoknak nehéz az élet, azé'. (2010.12.03. 13:04) Miért?
  • nat: Bár mindenkiben szunnyadna a rendezettségre való igény! Nem úgy nézne ki ez a szegény megtépázott ... (2010.07.06. 11:39) Virágoskert
  • 4Medve: Én meg csak pislogok döbbenten, látszik, hogy rég (nem) jártam arrafelé. Pl. fogalmam sem volt ról... (2010.06.17. 02:06) lacus Amphiteatrum
  • 4Medve: Ezekkel a nyavalyás utasokkal mindig csak a baj van. Há' nehogy má' ne számítson rá! Persze, majd ... (2010.06.12. 01:16) Sucks and the City

2008.09.17. 21:54 piknik

A világ jobb lábfejeinek védelmében...

Nat felvetése kapcsán, miszerint:

„ne feledjük azonban: ez volt az ára annak, hogy az önök utcája - amelyben türelmes, józan emberek laknak - korszerűsödjön, megszépüljön, egyszersmind felkészüljön egy következő évezred kihívásaira, és immár csatornázva, pazarul megvilágítva, másfél sávon (!) vezesse az évekkel ezelőttihez képest többszörösére duzzadt forgalmat”

Béla szomszéd esetét idézném, aki reggel, munkába menet, valamint este, munkából jövet mindig talál egy ismerőst, akivel elbeszélgethet. Ha nem talál, akkor megismerkedik valakivel, akivel a későbbiekben majd, ha munkába menet vagy onnan jövet találkozik, elbeszélgethet.

 

Egy napon Béla fél kiló kenyérrel a hóna alatt éppen a fent említett másfél sávos utcán beszélgetett egy ismerősével Wittgensteinről, Zoláról, a BKV adatbázisáról (amelyet munkaidőben kezel), valamint a lét értelméről, közben a csillagokat kémlelte és jobb lábfejét lazán előrehelyezte pihentetés céljából. Ott tartott épp, hogy a létnek tán nincs is értelme, amikor a jobb lábfején egyszerűen áthajtott egy arra haladó autó. Ebben a pillanatban Béla, a csillagközi utas, az aszfaltlét gyötrelmei közé zuhant, és kijelentette: Ééééééééén ezt feljelenteeeeeeem! - és a távozó autó rendszámtáblája után hunyorgott, hátha elkaphatná. Elkapta. Bement a rendőrségre (jobb lábfejét is felhasználva erre a célra, egyébként), ahol elmondta, hogy: Kéremszépen, az én jobb lábfejemen megállás nélkül áthajtott a következő rendszámú autó... - és diktálta. Megállás nélkül? – morfondírozott a policájirodista. Hát ha megállt volna rajta, az jobb? – vetette fel az ötletet aztán. Cserbenhagyott, úgy értem – helyesbített Béla. Jjjjjjó! – bólintottak neki, mire Béla hazaindult. Útközben vett fél kiló kenyeret, a hóna alá csapta, majd egy ismerősével találkozván Wittgensteinről, Zoláról, a BKV adatbázisáról, valamint a lét értelméről beszélgetett, miközben a csillagokat kémlelte, sajgó jobb lábfejét lazán előrehelyezve pihentetés céljából.

 

Így teltek a napok, szakasztott így, majd fél év múlva Béla kapott egy levelet a rendőrségtől, miszerint hivatalosan közlik vele, hogy a sértett jobb lábfejnek igazságot szolgáltatni nem tudnak, pedig próbáltak, de a tettesnek sajnos nem sikerült kézbesíteniük a számonkérő levelet, ő maga pedig nem jelent meg, hogy azt a későbbiekben önként átvegye és így elnyerhesse méltó büntetését. Ezért Bélának jár egy sajnos, valamint 8 napon belül fellebbezhet, ha akar.

 

A történetet Béla a másfél sávos utcán adta elő nekem, ahol egy napon összefutottunk. Volt nála fél kiló kenyér, jobb lábfejét lazán előrehelyezte pihentetés céljából, de nem beszélt se Wittgensteinről, se Zoláról, se a BKV adatbázisáról, mégcsak a lét értelméről sem és a csillagokat sem kémlelte, mert akkor már szíve fölött őrizte ezt a levelet és mutatta a világnak örök tanulságul.

 

Azóta gondolkozom az örök tanulságon, de csak nem akadok a nyomára. Ha nem lett volna Bélánál fél kiló kenyér, akkor nem hajtanak át a lábfején? Vagy ha Wittgensteint kihagyta volna azon a napon? Zolát? Sosem tudjuk már meg. Béla is felhagyott azóta a küzdelemmel: házát eladta, nőhöz költözött, mely nő 200 méterrel lakik csak odébb, ahol ugyanúgy másfél sávos az út, járda nincs, ám a ház árából Béla vett egy autót és most azzal jár. Meg lehet-e menteni a világ jobb lábfejeit a szén-dioxid kibocsátás növelése nélkül? Tudja-e valaki a választ? Azt az esetleges felvetést, hogy az önkormányzat szélesíthetné az utat, de még egy járdát is csatolhatna hozzá, naivnak tekintem, így a blogból technikailag kitiltom (ha rájövök, hogyan kell).

 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://urbanpiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr95668664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nat 2008.09.18. 11:50:31

jelentem, a világ jobb lábfejei cseszhetik.

még mielőtt a blogról örök érvénnyel kitiltanánk a járdacsatlás intézményét, mélázzunk el együtt azon, mi történik, ha - nevezett lábfejek védelmében - a világ civilizáltabbik felén alkalmazott gyakorlatnak mintegy lefeküdve a főváros járdákat létesít. nem lehetünk annyira naivak, hogy azt feltételezzük, a járdákon emberek járnak. dacára annak, hogy a "járda" kifejezésben furfangos módon el van rejtve a "jár" szócska, a járda számtalan magasabb funkciónak tesz eleget.

az óbudai eurocenternél például autók parkolnak rajta. kínáljanak neki ingyenes tetőparkolót, ingyenes bejárati szinti parkolót, többszáz férőhelyes ingyenes mélygarázst, a magyar ember akkor is arra az átkozott járdaszigetre fogja felfejni a gépjárművét. ezzel ugyan tönkreteszi a járdaszegélyt, kockáztatja saját autója abroncsainak épségét, a csálén az útpályára lógatott gépkocsival jelentősen akadályozza a forgalmat (mellesleg az úttestre kényszeríti a gyalogosokat, de ez mellékkörülmény), ellenben összességében másfél méterrel kevesebbet kell saját lábán megtennie a bejáratig.

azután arra is jó lehet egy járda, hogy telehányják, mint előző éjjel a nádor utcában, tíz-tizenöt méter hosszan, egyenletesen elosztva. ez a megoldás (lényegében a kutyakaki-szcenárió kozmopolitább verziója) csalafinta módja a járda használhatatlanná tételének: aki álmos, vagy nagyon magas, vagy mobiltelefonál, vagy egyszerűen csak mésfelé néz, szépen belemasírozik a nemes matériába.

ám lehet a járda használhatatlan úgy is, hogy nincs ráparkolva, ráokádva, rákakilva. ellenben pl lyukas, vagy hiányzik a közepe, vagy hiányzik a széle, vagy hiányzik a közepe meg a széle, vagy éppen bukkanó van rajta (utóbbi különsen veszélyes, mert feldobhatja a gyanútlan járókelőt). a makacs felületi egyenetlenségek legszebb példáit a Vakok Állami Intézete (XIV.) közvetlen környékén lehet személyesen is megtapasztalni, feltételezem, csökkent látással még izgalmasabb a séta.

ne akarjuk hát védeni a jobb lábfejeket. a jobb lábfejek szokják meg, hogy itt nem ők diktálnak.

piknik 2008.09.18. 13:56:15

Ön új dimenziókat nyitogat! Egy járda ennyi mindenre jó? Én eddig csak a szemkontaktus kerülésével mertem volna felvetni az önkormányzatnál a járda létesítésének szükségességét (sőt, óvatosabban fogalmaztam volna: esetleges szükségességét), hiszen én pusztán csak járni akarnék rajta. Bődületes pazarlás! De most, most állampolgári jogaim teljes tudatában, emelt fővel téphetem fel az önkormányzat épületének ajtaját a következő igényemmel: Hova hányjak, he, hát hova hányjaaaaak, ha még egy vacak járda sincs az utcánkban?

nat 2008.09.18. 14:22:58

az igazsághoz tartozik persze, hogy hányni sokféleképpen lehet. és lehet az ugyanolyan vicces, még ha nem is a flaszteren történik. épp ma reggel mesélte valaki, hogy egy barátja például az ablakon tervezett kihányni egy buliban, csak azzal nem számolt, hogy az ablakra szúnyogháló volt erősítve. fontos tanulsága az esetnek, hogy ha idegen helyen vagyunk, feltétlenül részesítsük előnyben a fajanszot.
süti beállítások módosítása