urbánpiknik

Ahogyan mi rontunk és javítunk, aztán megint rontunk és megint javítunk...többnyire Budapesten.

Friss topikok

  • arszak: Hello! Hát nem tudom, hogy ki hogy van vele, de az Erste jól csinálja a dolgát…engem megvett a diá... (2013.09.11. 12:28) Személyes adatok védelme
  • nat: mijé? há' mit mijé?! mer' a szlávoknak nehéz az élet, azé'. (2010.12.03. 13:04) Miért?
  • nat: Bár mindenkiben szunnyadna a rendezettségre való igény! Nem úgy nézne ki ez a szegény megtépázott ... (2010.07.06. 11:39) Virágoskert
  • 4Medve: Én meg csak pislogok döbbenten, látszik, hogy rég (nem) jártam arrafelé. Pl. fogalmam sem volt ról... (2010.06.17. 02:06) lacus Amphiteatrum
  • 4Medve: Ezekkel a nyavalyás utasokkal mindig csak a baj van. Há' nehogy má' ne számítson rá! Persze, majd ... (2010.06.12. 01:16) Sucks and the City

2009.02.01. 23:24 4Medve

Hiteles beszámoló

No, nagyjából kiokosítottak, hogyan is működik errefelé a hitelelbírálás (kivétel a jelzáloghitel, mert az ugye egy biztosított fedezetű hitel).
1. Tehát: mire az átlaghobbit eléri a 18 éves kort, van egy kis pénze a takarékszövetkezetben, akár csak pár száz euró is. Ez persze nyilván nem elég (sosem elég), tehát a takarékszövetkezet a megtakarításaid kétszereséig ad hitelt, így az első eladósodással meg is volnánk, még diák korodban. Erre rásegít a bankok által kínált diákszámla, ami ált. egy rendes folyószámla, de hitelkerettel, viszont a beérkező ösztöndíjból / zsebpénzből automatikusan töltődik vissza a hitelkereted, azaz törleszted a görgetett hiteled egy részét.
2. Ha ezt sikerül viszonylag rendszeresen fizetned, akkor kaphatsz egy idő után bankhitelt, mindig egy kicsivel többet, mint amekkora hiteled volt előzőleg. Több ismerőstől hallottam, hogy csak azért vettek fel személyi kölcsönt, hogy ha kell később nagyobb összegű, akkor adjon a bank, egyébként semmi szükségük nem volt rá. Akkor ezt még nem értettem, ma már igen. Ha van meglévő hiteled, és rendesen fizeted, simán kaphatsz másikat: a legjobb, ha mondjuk felvettél 4 év 9 hónappal ezelőtt 10000 eurót, még 3 hónapod van hátra a havi 220€ törlesztéssel, akkor simán felvehetsz MOST 13ezret, 3 havi fizetés halasztással, tehát csak 5 év 3 hónap múlva szabadulsz meg ettől, és havi 300 lesz. Azaz egy fenét szabadulsz eg, úgyis felveszel majd egy másikat, kocsira, plazmatévére, nyaralásra, a gyerek karácsonyi ajándékára. Közben, ha nem vagy nagyon elúszva (de azért megfelelően), rendszeresen emeltetsz egy kicsit a hitelkártyád hitelkeretén, esetleg banktól bankig hurcolva a hátralékot.
3. Ha mindezekkel már az ellehetetlenülésig leterhelted magad, van egy hitelkártyád 3000€ kintlévőséggel 17%-os kamatra, 2-3 személyi kölcsönöd 11-14%-os kamatra összesen 15ezer hátralévő összeggel, és a havi törlesztésed eléri a mondjuk 500 eurót, de szeretnéd az új plazmatévét, akkor van még egy lépés: hitelkonszolidáció. Azaz átmész egy olyan bankhoz, aki felajánlja neked, hogy kifizeti az összes tartozásodat mondjuk 18ezer eurót, és akkor onnantól csak neki tartozol, mindezt baráti, 12%-os kamatra, ami így összesen havi 470€ lesz. Ennek még volna is értelme, de hoppá! A hitelkártyát letisztáztuk ezzel az újabb hitellel, tehát van rajt' 3000 hitelkeret. Ujjé, gyorsan megveszed a múlhatatlanul szükséges plazmát a 3. hálószoba plafonjára a hitelkártyád terhére, és így összesen lesz havi 550€ törlesztésed, tehát a) a gyerek nem kap másik ruhát, mert akkor nem telne cigire / benzinre / sörre b) persze hogy kap ruhát, oszt' majd lesz valahogy.

Vegyük észre, hogyan jutottunk el lépésről lépésre a pár száz eurós megtakarítástól a 21000 eurós tartozásig. Ez persze csak enyhe példa volt, lehet az a 21 akár 60ezer is....

Ahogyan nem működik a rendszer, azaz az elmaradhatatlan elllenpélda, avagy hogyan NEM kapunk hitelt Írországban:
1. Ursus Germanicusnak van egy bankszámlája, arra rendszeresen érkező, viszonylag jó jövedelemmel. HItelkeret nincs, de nem is kell, mert mindig van rajta pénz elég. Azért csak kéne neki egy hitelkártya, hogy tudjon repülőjegyeket foglalni mindenfelé a kontinensre, meg hogy meg tudja venni ebay-en a karácsonyi ajándékokat a családnak. Első nekifutásra (5 hónapos, teljesen pozitív számlatörténettel) a bank visszalöki az igénylést, mert legalább 6 hónapos számlamúlt kell. Dombornyomott debit card (pl. Visa) a Megyében ismeretlen.
2. Később Ursus kap hitelkártyát, a havi fizetésének megfelelő hitelkerettel - amire ugyan semmi szükség, hisz fel lehet e kártyaszámlát on-line tölteni bármikor, de adjunk neki egy esélyt az eladósodásra. A hitelkártya ugyan bosszantóan makacsul kifizetődik és pluszban marad hó végére mindig, de közben a folyószámlán összegyűlik egy kis pénz.
3. Medvéék elhatározzák, kellene egy új szekér. Fizetés alapján, leigazolt közalkalmazotti státusszal Ursus elméletileg akár annyi hitelt is kaphatna, amennyi egy új kocsira elég (de ennyire nem hülye), tehát kér 10ezret. A Bank válaszol: csak 5-öt adok. No de mit kezdjek 5ezerrel, és különben is miért? Hát mert még nem volt hitele, és különben is. Na jó, vegyünk olcsóbb szekeret.
4. Közben a folyószámlán összegyűlik egy kisebb új szekér ára. Kellene egy nagyobb és kombibb, persze nem új, de újabb. A pénz megvan hozzá, de a fizetést felgyorsítandó meg kellene emelni a hitelkártya hitelkeretét. Telefon, hitelesítés, lehet? Lehet, bőven. O.K., 8000€-ig kellene, csak 2 napra, utána vegyék vissza. Britanniában kisül, hogy 3ezerre emelték, időkorlát nélkül. Így marad, mert a téli álomból éppen kilábalva kinek van ereje ezekkel a butákkal küzdeni?
5. Közben megint összegyűlik egy kisautónyi mézkupon. Jó is az, új barlangot leelőlegezni, ilyesmi. Igen ám, de kellene még, új barlang padlóburkolására és kiegészítőkre. O.K., bank megint, kérjünk 11ezret. Végül is biztos munkahely, viszonylag bőséges megtakarítás, 100%-osan pozitív hiteltörténet, miért ne? Hát nem. Mivel eddig csak 5k hitele volt, és az is régen, pláne fele idő alatt kifizetve (tehát kevésbé jó üzlet nekik), ezért csak 7ezret ad a bank.

Végkövetkeztetés: ha elég jól kezeled a pénzügyeidet, és általában nincs szükséged hitelre, akkor ne is legyen, mert úgysem nagyon kapsz. Tehát: eladósodni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, egészen a fekete lyuk stádiumig. Mint a lakosság bő háromnegyede :( ...

12 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://urbanpiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr24917233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piknik 2009.02.04. 15:15:40

Ez igen! Rendkívül ügyes módszer. Tényleg efféle örvények szippantják be a mi passzív fogyasztói agyunkat, és ez elég ijesztő.
Valahogy szokásommá vált, hogy ha valamely emberi viselkedésen elképedek, rögtön megpróbálom megkeresni annak a megfelelőjét az állatvilágban. Ha meglelem, akkor némileg megnyugszom. Nem mintha a természet élet-halál harca oly ringató gondolat lenne, de még egy préda élete is sokkal vonzóbb számomra, mint egy zombié. Namost ezen a jelenségen 2 napig gondolkodtam, már-már beismertem önmagamnak, hogy a zombik kora jött el. De ma eszembe jutottak az ősszarvasok. Ez a faj dominanciafitogtatási célból akkorára növesztette az agancsát, hogy azt már képtelen volt cipelni, így egyszerűen kihalt. Ez a megszaladási jelenség, amikor az optimális mértéken túl egyre csak fokozunk valamit. Kollegina! Jár-e errefelé? Ön mint biológus-etológus egyetért-e? Ha igen, akkor van rá esély, hogy nem vagyunk zombik. Viszont attól még kihalhatunk. Ez meg a rossz hír.

kollegina 2009.02.04. 20:01:42

Járok, járok, időről időre. Olyan van, hogy megszaladás, sőt, a megszaladott lény nem is feltétlenül hal ki. Ott vannak például a paradicsommadarak meg a pávák. De hogy az emberiség hová szalad, azt a fene se tudja. A megszaladó zombik meg... hát, nem valami vonzó jövőkép.

piknik 2009.02.04. 21:09:22

A megszaladó zombi. Ebből micsoda horrorfilmet lehetne csinálni! Zöld, zöldebb és még zöldebb arcszín. Nagy, nagyobb és még nagyobb fekete foltban ülő piros, pirosabb és még pirosabb szemek. A viselkedési jegyeikre most nem térek ki...mégiscsak sötét van már odakünn...

4Medve 2009.02.06. 01:32:19

Bland skuggor rider en odjur, som en svarta träd. Griper hård på en mäktig hammar, ut för svaga kristna blod.

Nekem meg ez jutott eszembe a sötétben bujkáló ellenforradalmárokról, akarom mondani szörnyekről. Mostanság elég sokat beszélgettünk trollokról....

piknik 2009.02.06. 23:39:37

Ezt már én is akartam mondani...csak nem tudom, mit jelent. De remélem, egészségesek a lovaik.

4Medve 2009.02.07. 01:44:25

"Árnyékok közt egy szörnyeteg lovagol,
mint egy óriási fekete fa.
Keményen markolja harci kalapácsát,
gyenge keresztény vérre szomjazva."
(Finntroll: Trollhammaren)

Na ezért nem hallgathat Gerda Finntroll-t...

kollegina 2009.02.07. 16:03:11

Na de most Kollegina! Honnan a csudából tudta, hogy lovakról van szó?!?

piknik 2009.02.07. 20:26:55

Hát a rider-ből. Hát de nem? A fenti szöveg szerintem angol-német teve tuvudsz ivigy beveszévélnivi dialektus. Nekem legalábbis úgy tűnik.

4Medve 2009.02.08. 00:32:02

Hát az angol nyelv maga valami olyasmi legó. De ez itt a legegyszerűbb germán nyelv, azaz a svéd, aminek az őséből, még inkább az ónorvégból persze az angol is építkezik.

Azt szeretem az északi germán nyelvekben, hogy ha valaki beszél németül és angolul, akkor (főleg az írott szöveg) jelentős része érthető.
Bland - lang
skuggor - shadows, Schatten (na jó, ez azért jelentősen torzult)
rider - rides, reitet
en - an, ein
som - so
svarta - schwarz
Még ha a jelenkori német más szót használ is rá, akkor van esély rá, hogy az angolban ugyanaz a tő: träd=tree, de ez pl. az újnémetben már Baum.

Egyre erősebb a késztetés, hogy megtanuljak svédül. Mellesleg ha a globális felmelegedés így folytatódik, nyugdíjas korunkra a svéd Riviérán jól fog jönni...

4Medve 2009.02.08. 00:33:21

Ja, a trollok csontvázlovakon járnak. De ha azoknak nincs csontritkulása vagy reumája, akkor végül is tekinthetjük őket egészségesnek :)

nat 2009.02.17. 12:19:58

Kanyarodjunk vissza egy pillanatra a trolloktól (amelyeket rendszeresen közeledni véltem, amidőn Norvégiában különféle faházak padlóján éjszakáztam, noha a csontvázlovakról például fogalmam sem volt...) a még rémisztőbb adósságrendezéshez.

Távolba szakadt internacionális blogtársaink talán nem is tudják, mi a jelenlegi vezető hír a hazai sajtóban: egy p-vel kezdődő és rovident-re végző nevű hitelintézet ügyfelei az utcára vonulva tiltakoznak a hitelintézet által alkalmazott magas kamatok ellen. Tiltakozásuk érthető, a kamat mértéke ennél a cégnél valóban több száz (!) százalék is lehet, aminek fejében lényegében bármilyen egzisztenciával felvehető a hitel, gyorsan és - eleinte - fájdalommentesen. A fájdalom csak később jelentkezik, amikor életbe lépnek az apóbetűs feltételek.

Na de kérdem én, minek vesszük fel, ha tudjuk, hogy szívás lesz a vége? Miért nem lehet ezt például megcsinálni egy Medvével? A hitelnyújtó vállalkozások elsősorban nem a polgár szorult helyzetére, hanem annak butaságára utaznak. Tátott szájjal bután nézni utólag, ez mennyivel egyszerűbb, mint gondolkodni...

4Medve 2009.02.18. 01:17:09

Ezen már nem is bosszankodom, bár nem értem: ha drága, ha nem ér nekem annyit, akkor nem veszem fel / meg. Mint ahogy azon is csak néha, hogy az állam segíti ki azokat (a többiek pénzéből persze), akik ostoba módon a lehetőségeiket végletesen kimerítve ugrottak bele deviza alapú hitelekbe. Mert: 1. engem nem segített anno, amikor magas volt a kamat a forint alapú hitelre (most is az), 2. miért kell a többiekkel kifizettetni azt, hogy valakik ostobák / mohók / meggondolatlanok voltak? Tetszett volna felvenni forint alapú hitelt. Ja, az drága volt? Pech.

Uzsorások meg mindig is léteztek, hogy épp mivel kezdődik és végződik a nevük (pl. I-vel és gor-ral, vagy I-vel és zsák-kal), az már mindegy....
süti beállítások módosítása