urbánpiknik

Ahogyan mi rontunk és javítunk, aztán megint rontunk és megint javítunk...többnyire Budapesten.

Friss topikok

  • arszak: Hello! Hát nem tudom, hogy ki hogy van vele, de az Erste jól csinálja a dolgát…engem megvett a diá... (2013.09.11. 12:28) Személyes adatok védelme
  • nat: mijé? há' mit mijé?! mer' a szlávoknak nehéz az élet, azé'. (2010.12.03. 13:04) Miért?
  • nat: Bár mindenkiben szunnyadna a rendezettségre való igény! Nem úgy nézne ki ez a szegény megtépázott ... (2010.07.06. 11:39) Virágoskert
  • 4Medve: Én meg csak pislogok döbbenten, látszik, hogy rég (nem) jártam arrafelé. Pl. fogalmam sem volt ról... (2010.06.17. 02:06) lacus Amphiteatrum
  • 4Medve: Ezekkel a nyavalyás utasokkal mindig csak a baj van. Há' nehogy má' ne számítson rá! Persze, majd ... (2010.06.12. 01:16) Sucks and the City

2009.01.21. 19:59 piknik

Hajvesztő száguldás

Ilja Nyikolajevics Uljanov és Marija Alexandrovna Blank gyermeke jeles tanuló volt, latinból és ógörögből különösen élen járt, a jogi egyetemet pedig magánúton végezte el. Ügyvéd lett, de a meglévő rend kereteit szétcsapni akaró nézetei miatt ifjúi évei jó részét letartóztatásban, száműzetésben vagy illegalitásban töltötte. Nem mellesleg 1917-ben levezényelt egy forradalmat Oroszországban, a világtörténelem kerekén lódítva ezzel egy nagyot. Vlagyimir Iljics Uljanovról (mozgalmi nevén Lenin) van szó, aki miatt többen ájultak el a november 7-ei ünnepségeken, mint a Beatles koncertjein.

Korántsem mindennapi életút. A '80-as évek közepén azonban a Pingvin őrs nótafájának érdeklődését mégsem a fent ismertetett információk keltették fel, csupán egy mondat az irodalmi olvasókönyvből: Lenin szerette a száguldást. A nótafa rögtön maga előtt látta Lenint, amint derékig kihajol egy száguldó autó ablakán, és a menetszélben hunyorogva felszabadultan nevet. Hiszen éppen szereti a száguldást. Lenin egyre gyorsul, gyorsul, majd mikor a végsebességet éppen eléri, fejéről lerepül a leninsapka. Lenin szinte kopasz.

A '80-as évek óta sok minden kiderült Leninről, elrejtett, meghamisított vagy félig elpusztított források tömegét böngészték át motivált történészek, az egykori nótafa azonban a mai napig sem tudja, hogy mivel száguldott Lenin. A fennmaradt fotók tanúsága szerint Lenin fején 1887-ben még volt haj, 1895-ben viszont már szinte csillogott a fejbúbja. Mi lehetett az az ördögi szerkezet, ami olyan végsebességet produkált, amitől Lenin ebben a 8 évben - 17 és 25 éves kora között - szinte teljesen megkopaszodott. Mitől hullott ki Lenin haja? Hány km/órával száguldott a Nagy Októberi Szocialista Forradalomba? Ha már annakidején felvetette az irodalmi olvasókönyv, akkor ezt a kérdést illene végre megválaszolnunk, hiszen épp ma 85 éve annak, hogy Lenin abbahagyta mindennemű földi száguldását.

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://urbanpiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr91894214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nat 2009.01.22. 09:49:34

Messzemenően elismerve Lenin eszmerendszerét, benne természetesen a száguldás iránti rajongást, azért megnéztem volna, ahogy este tíz óra után a 165-ös buszon utazik, a jármű hátsó részében kitámasztva magát a korlátok között, és eszelősen kacag, amikor kilencvenes tempónál a busz hátulja több ízben a levegőbe emelkedik, hogy a következő kátyúban ismét földet érjen és jól odavágja az utasokat. Vagy amikor a Margit híd Pesthez közeli szakaszán autójával hatvan centiméteres mélységű kátyúba hajt, hogy kishíján kiszakad az ülés a feneke alól.

piknik 2009.01.22. 11:50:27

Hát, bizony, Lenin eszmerendszere jelentős torzulásokat szenvedett - mint ahogyan azt a történelemkönyvek is részletesen ecsetelik. Így a 165-ös buszon való száguldás is talán már Sztálin fejlesztése.
De azt se feledjük, hogy Lenin háromszor kapott agyvérzést. Lehet, hogy mégis Leniné a 165-ös? Ahol egyébként épp tegnap kellett lehalásznom egy nénit a padló és a busztető közötti légrészből, aki egy dinamikus fékezés miatt ott repkedett. Kiderült, hogy nem a vezető volt kretén, hanem a busz volt a hibás. El van romolva ugyanis. Már egy ideje.

Panó 2009.01.26. 14:21:56

Szerintem meg megfogta Marx a tökét, és emiatt úgy elkezdett száguldozni, hogy kihullott a haja. Feledni akarván a történteket, később minderre csak úgy emlékezett vissza, hogy milyen jó is volt a száguldás.
Ezzel a lehull a lepel az évszázad rejtélyéről!
Egyébként van egy másik teória is: kopaszon született és már gyerekkorától parókát viselt. Kis korában a mamája (Lemama) minden reggel gondosan felragasztotta neki. Ám mikor már nem élt odahaza, egy áttőkézett éjszaka után elfelejtette beragasztózni a buksiját. Másnap mikor futott ki rókával a kezében (ugyanis tőke mellett mindig volt hely egy kis vodkának és koviubinak), hopp, leesett a parókája, egyenesen bele a rókába.

piknik 2009.01.26. 19:12:20

Atyaég, hogy mit indítottam én el! Ezt senki sem fogja nekem elhinni, de esküszöm, tegnap Panó még koherens egésznek bizonyult (mondom, találkoztam vele, magam láttam). Egyetlen nap elég, hogy szétmorzsolódjon a rendszer. Most aztán kezdhetjük elölről: Panó, mutasd meg szépen, melyik az orrod, hát a szemed, hol a füled, nem, az a mackó füle, de melyik a te füled...

Hanem én tényleg arra vagyok kíváncsi, hogy a XIX. század végén milyen autómobillal lehetett száguldani az orosz valóságban. Nincs egy veteránszakértő véletlenül? Nem, Panó, te inkább azt mutasd meg, melyik a füled!

nat 2009.01.27. 08:30:40

én ma reggel láttam a Panót. reggel nyolckor! tényleg széteshetett a rendszer.

Panó 2009.01.27. 12:31:37

Pedig éppen akkor boot-olt. Kerestem a fülem...
süti beállítások módosítása