urbánpiknik

Ahogyan mi rontunk és javítunk, aztán megint rontunk és megint javítunk...többnyire Budapesten.

Friss topikok

  • arszak: Hello! Hát nem tudom, hogy ki hogy van vele, de az Erste jól csinálja a dolgát…engem megvett a diá... (2013.09.11. 12:28) Személyes adatok védelme
  • nat: mijé? há' mit mijé?! mer' a szlávoknak nehéz az élet, azé'. (2010.12.03. 13:04) Miért?
  • nat: Bár mindenkiben szunnyadna a rendezettségre való igény! Nem úgy nézne ki ez a szegény megtépázott ... (2010.07.06. 11:39) Virágoskert
  • 4Medve: Én meg csak pislogok döbbenten, látszik, hogy rég (nem) jártam arrafelé. Pl. fogalmam sem volt ról... (2010.06.17. 02:06) lacus Amphiteatrum
  • 4Medve: Ezekkel a nyavalyás utasokkal mindig csak a baj van. Há' nehogy má' ne számítson rá! Persze, majd ... (2010.06.12. 01:16) Sucks and the City

2009.01.19. 19:57 piknik

Nyugodtra stresszelem magam

Jelenleg milyen stresszfaktorok vannak az életetekben?-tették fel a minap a kérdést egy képzésen. A munka, a család, a baráti kör, meg az, hogy Budapesten élek-ezek voltak a leggyakoribb válaszok. Megtudhattuk ugyanakkor, hogy a stressz az élet természetes velejárója, valamint hogy a pozitív stressz fogalma is létezik. Nos hát jelenleg milyen pozitív stresszfaktorok vannak az életetekben? Hát a munka, a család, a baráti kör, meg az, hogy Budapesten élek. Megállapítottuk, hogy van tanulság. Le is vontuk. A tanulság ebből az, hogy - a nagy író szavaival élve - nincs a világon se jó, se rossz, gondolkodás teszi azzá. Egy helyzet többféle módon is megítélhető, gondolkodjunk kiegyensúlyozottan, törekedjünk harmóniára. Hogyan érhetjük ezt el? Legelőször is azonosítanunk kell, hogy milyen gondolkodási hibákat szoktunk a leggyakrabban elkövetni. Ezt jó ötletnek tartottuk. Kaptunk egy listát, csupa lehetséges gondolkodási hibával. Nekem mind a 11 megtetszett, ezért az összeset kipipáltam. Lehet ezeket külön-külön alkalmazni, de akár kombinálva is élhetünk velük, a professzionisták pedig láncot fűzhetnek belőlük. Gondolkodási hibáinkkal kapcsolatban hozzunk fel egy példát - így szólt a házi feladat. Úgyhogy akkor Hf, 2008. 01. 19:

Decemberben volt egy negatívan stresszes munkám, ami miatt nagyon kevés időm maradt arra, hogy a pozitívan stresszes családomnak és baráti körömnek ajándékokat vásároljak a pozitívan-negatívan stresszes karácsonyra a negatívan stresszes városban. Mindez negatív stresszel töltött el. A két ünnep között viszont semmi dolgom nem volt, ez pozitív stresszes vagy stressz nélküli időszaknak tekinthető. Nyugodtan pihentem-e? Fenét! Elvonási tüneteim jelentkeztek. A nagy nyugalmat már-már negatív stresszként éltem meg, így felüdülést jelentett, amikor vendégek érkeztek, és velük mind a lehetséges 11 gondolkodási hibát jólesően produkáltuk. Budapestről diskuráltunk ugyanis, nagyjából így: Melyik házról beszélsz? Hát amelyik kiégett. A kápolna melletti kocsmáról? Nem, bár az is kiégett, de az régebben, ez a ház viszont úgy 10 éve. Ja, tudom, amelyik egy kicsit lejjebb van, pont amellett, amelyikbe rakétát lőttek néhány éve. Ott nem robbantottak? Nem, az a kettővel arrébb lévő, ott robbantottak, meg rá is lőttek puskával. Ja, igen, a piac épületében meg valami szerelmi perpatvar miatt volt lövöldözés. Hát igen. De itt legalább nem szoktak bombát találni. Nem, azt a Margit-hídnál szoktak. Meg Kőbányán. Meg a körtéren. Meg az 59-es vonalán. Tulajdonképpen majdnem mindenhol.

A fenti beszélgetés vitathatatlanul felrázott, mintegy felfrissültem a két ünnep közötti uborkaszezonban. Éreztem ugyan, hogy bizarr dolog az, amikor az ember békeidőben ostromgyűrűbe torzítja magát, de csak nem hagyhatom, hogy a nyugalom öljön meg! Gondolkodásom hemzseg a hibáktól, ezt kijelenthetem. De vajon kibírná-e a budapesti ember egy bizonyos stressz-szint alatt? Nem nézné-e karikásra a szemeit parlamenti tudósításokkal? Ki tudja, mindenesetre igen kockázatos lenne kipróbálni, meghibbanhatunk.

Na mostan lapoztam a tankönyvben, és úgy tűnik, van megoldás. Nem kell a napi stressz-adagunkról lemondanunk, elég, ha átstrukturáljuk a gondolkodásunkat. Lépjünk ki a kapun, és figyelmezzünk pozitív dolgokra, ezáltal nagy mértékű pozitív stresszt felhalmozva ideg-, szív- és érrendszerünkben. Akkor tehát házi feladat, folytatás, 2008. 01. 19:

Ma délután nem jött a busz? Nem. De jött egy vigyorgó hároméves, aki károsanyag-kibocsátás nélkül hajtotta plasztikmotorját. A HÉV-en egy ismeretlen kilétű fiatalember többször kérte Ágit, hogy maradjon egy percre csendbe, és Ági ezt egyszercsak megtette. A 139-es buszon egy kalap alól érdeklődés hangzott el egy másik kalap felé Panni hogyléte felől, mire egy másik kalap alól érdeklődés hangzott el az előbbi kalap felé, hogy vajon ki az a Panni, végül az utóbbi kérdés tisztázódott. Ma egy ember szert tett egy plüss tigrisre, valamint egy zöld színű szőrös gömbre, mely szerzeményeket a 165-ös buszon mindenkinek megmutatott, kivívva ezzel az utazóközönség elismerő bólogatását. Az ablakpárkányomon ma este három macskát találtam, és rájöttem, melyik kettő az enyém.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://urbanpiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr7889399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

4Medve 2009.01.23. 01:20:10

A "melyik házról beszélsz" kérdésről bevillant általam nemes egyszerűséggel "Díszmagyar"-nak hívott alkalmi fodrászunk élménybeszámolója, aki egyébként Egerből érkezett az élet rögös útján Corkba.

Munkanélküli hivatal, a munkanélküli segélyért sorban állók között két helyi, Magyarország legnagyobb kisebbségéhez tartozó fiatalember beszélget fennhangon:
- Há gyere jel a munkahelyemre (miért is állnak sorba???), ott dógozom feketén, a Kossuth Lajos utcába van egy építkezés, oszt ottan!
- Hun van az?
- Hát elmész a mináret mellett, oszt jobbra le....
- Mi van? Há' melyik az a mináret?
- Tudod, a főtérről ahogy mész (...), aztán ott felnézel és hát az a!
- Ja, az a nagy magas g*ci? Hát akkó' tudom!

Helybeli.

nat 2009.01.23. 10:55:25

Poros-fullasztó budapesti nyár. Ha felülről nem jönne elegendő mennyiségű hő, lentről az aszfalt visszanyomja az arcunkba a forróságot. Két fiatalember közötti mélyenszántó diskurzus:
- dekurvamelegvan, bazmeg.
- geci UV!
süti beállítások módosítása