urbánpiknik

Ahogyan mi rontunk és javítunk, aztán megint rontunk és megint javítunk...többnyire Budapesten.

Friss topikok

  • arszak: Hello! Hát nem tudom, hogy ki hogy van vele, de az Erste jól csinálja a dolgát…engem megvett a diá... (2013.09.11. 12:28) Személyes adatok védelme
  • nat: mijé? há' mit mijé?! mer' a szlávoknak nehéz az élet, azé'. (2010.12.03. 13:04) Miért?
  • nat: Bár mindenkiben szunnyadna a rendezettségre való igény! Nem úgy nézne ki ez a szegény megtépázott ... (2010.07.06. 11:39) Virágoskert
  • 4Medve: Én meg csak pislogok döbbenten, látszik, hogy rég (nem) jártam arrafelé. Pl. fogalmam sem volt ról... (2010.06.17. 02:06) lacus Amphiteatrum
  • 4Medve: Ezekkel a nyavalyás utasokkal mindig csak a baj van. Há' nehogy má' ne számítson rá! Persze, majd ... (2010.06.12. 01:16) Sucks and the City

2008.10.08. 01:45 piknik

Kommunikációs tréning, vazze

Próbáljuk mondandónkat – bármi is legyen az – minél rövidebben előadni. Tömör összefoglalásokat kérek tehát! Tessék! – kapta meg a feladatot Luxemburgban, egy kommunikációs tréningen. Befizette a cég. Hogyan tud egy vezető hatékonyan kommunikálni? Erre a kérdésre kellett választ találnia 4-5 nap alatt, s ha már a választ meglelte, ügyes készségeket kifejlesztenie, melyek segítségével csapatát a teljesítménygörbe fokára tűzheti. Tö-mö-ren! – ez volt az első válasz. Megcsípte, begyakorolta. Tömörített, tömörített, legömbölyített itt is egy szót, ott is egy gondolatot, a végére aztán az is kiderült, hogy mit is akar mondani. Érthető volt? Érthető lett. Tömör volt? Tömör lett. – dicsérték teljesítményét, így a következő szintre léphetett.

 

Próbáljuk mondandónakt - bármi is legyen az - szóismétlés nélkül előadni. Választékos összefoglalókat kérek tehát! Tessék! – kapta meg a második feladatot. Nem könnyű! Nem könnyű (…mondom!), pláne, ha idegen nyelven kell megnyilvánulnunk. Szedjük össze aktív szókincsünk legjavát – javasolta önnönmagának. Komplett szinonímaszótárat pörgetett az agyában prezentációja, előadása, értekezése, bemutatója, beszédje, felszólalása, beszámolója alatt, majd az így összehordott halomról a következő szintre kapaszkodott.

 

Próbáljuk átvenni társunk érzelmeit és lendületét. Szenzitív monitorozást, majd empatikus idomulást kérek tehát! Tessék! – kapta meg a harmadik feladatot. Szenzitivitás? Empátia? Luxemburgban így képzelnek el egy vezetőt? Na, csak módjával, otthon elhordanak a legyek! – moderálta magában a feladatot józan magyar ésszel. Figyelt, sejtett, gyanakodott, követett. Nem jó? Figyelt, érzett, gyanakodott, követett? Még mindig nem elég jó? Figyelt, érzett, emp…szenz…emp…mégiscsak gyanakodott és lendületesen követett. Ennél még az előbb is jobb volt? Hát nem tudom. Félek, ehhez a feladathoz nekem 4-5 nap kevés. Itt élhetnék néhány évtizedet? Ja, hogy arra nem fizetett be a cég.

 

Teljesítményét kazettára vettük, átnyújtjuk, otthon tekintse meg családi és kollegiáris körben, elemezze, csiszolja, most koccintsunk, méregdrága whisky-t vettünk, a cégük fizette, tessék! – zárták le a tréninget végül. Ittak-ettek, tanulságokat foglaltak össze tömören, választékosan, egymás érzelmeit és lendületét (némi gyanakvással) átvéve. Másnap aztán ki-ki a saját teljesítménygörbéje felé repült. Ő Budapestre. Be szép a Duna, mi csudálatos a belváros, hogy ragyognak a fények! – vetette fel kiindulási alapként itthoni élete továbbgördítésének prodzsektje kapcsán. Földet ért, és mivel nem volt nagy csomagja, buszra szállt.

- Elnézést, le szeretnék szállni! - alkalmazott egy kommunikációs formulát néhány megállóval odébb egy hirtelen feltolakodó utastársa felé.

- És? - akart az illető erről a témáról bővebben társalogni.

- Kérem, álljon odébb, hogy le tudjak lépni a buszról – foglalta össze mondandóját tömören ő.

- Miért nem mozdultál előbb, vazze? – vette fel az anamnézist az utastárs.

- Engedj már le, köcsög! – vette át társa érzelmeit és lendületét ő.

- Rohadék geci! – adott nevet új ismerősének a másik.

- Hányadék takony! – fejezte ki magát választékosan ő.

Be koszos a Duna, mi büdös a belváros, hogy vakítanak a fények! – állapította meg erős gyanakvással.

 

(Jelzem, a fenti történet nem velem esett meg, hanem egy igen közeli barátommal. Igyekeztem tömör, szóismétlést csak indokolt vagy végső esetben alkalmazó összefoglalót adni, ám gyanítom, nem biztos, hogy az ő érzelmeit és lendületét sikerült teljes mértékben megragadnom. Ezért kérek minden céget, hogy fizessen be engem egy luxemburgi kommunikációs tréningre. Előre is köszönöm!) 

13 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://urbanpiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr24702232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panó 2008.10.08. 18:41:48

Nem Luxembuuuuuurg! Jaj, mamám! Aaam-szter-daaaaaaaam!
És kümböleis lemaradt a majdnem bunyó!

piknik 2008.10.08. 18:54:57

Panó volt tehát az, aki részt vett a kommunikációs tréningen, most már mind tudjuk.

Panó Amszterdamba és Luxemburgba jár kommunikációs tréningre. Rosszul emlékeztem, ez éppen Amszterdamban történt, elnézést. Ha engem esetleg valaki amszterdami tréningre akarna beíratni a luxemburgi helyett, akkor sem toporzékolnék (csak jelzem).

A majdnem bunyó azért maradt ki, mert 1. a tréning csak a verbális kommunikációt érintette, így ez a momentum lelógott volna a logikai vonalról 2. nincsenek pontos információim a majdnem bunyóval kapcsolatban. Hogy volt az? Mert én köpésre is emlékszem, de te ezt legutóbb tagadtad. Hogy volt az?

nat 2008.10.09. 09:23:25

tréning :-) amszterdamban :-) nem tréning volt az!

Panó 2008.10.12. 12:18:03

Majdnem bunyó csak azért volt, mert én a dinamikus kommunikáció részévé tettem női oldalú közvetlen felmenőjét.
Amúgy továbbra is fenntartom az állításomat, hogy a kommunikációs terepgyakorlat során testváladék akut kiválasztására és publikussá tételére nem került sor.

4Medve 2008.10.12. 20:55:28

Sajnos sem luxemburgi, sem amszterdami tréninggel nem szolgálhatok, de majd meg tetszik látni, hogy a corkiakkal való kommunikáció is felér egy kommunikációs tréninggel (avagy inkább egy kommunikációs lidércnyomással).......
Pedig szerintük ők beszélnek angolul. Sőt. Szerintük ők angolul beszélnek. De azért fogott itt már ki angoltanáron is egy buszjegy megvásárlása :) .

piknik 2008.10.13. 13:00:19

Pedig az - a fentiekből kiindulva - igen egyszerű, hogy aszongya: Ticket, fuck!
Az angoltanár biztos meg akarta fogalmazni. Hát úgy nem leheeeet!

Panó 2008.10.13. 14:23:00

Na, ezzel minnyá index címlapra kerülünk. Ticketfuck, mint valami újfajta perverzió. Volt már ilyen szex, olyan szex, most meg lesz bkv-s jegyszex!
Mire nem jó a régi típusú lukasztó...!

piknik 2008.10.13. 15:39:33

Pláne hogy a BKV-jegyeken numerák vannak...

Különben pedig erről rögvest eszembe jutott a metrós szatír története, amit Nat épp a múlt hétvégén idézett fel egy lillafüredi étteremben fennhangon. Volt is nagy figyelem! Igazán megírhatná a metrós, a susogós, a kutyának látszó, valamint a kockáskalapos szatírok történetét - már ha van ideje és kedve.

nat 2008.10.14. 15:56:38

megígérem, hogy fogok írni szatírosat, de én tényleg olyan hangosan meséltem a szatírt az étteremben? szóljanak rám ilyenkor!!!!!!!!

4Medve 2008.10.15. 01:17:43

Ejnye, ejnye, micsoda modortalanság! Ha jól emlékszem, a "one ticket please" még ment, csak a választ nem értette - ami jó eséllyel csak annyi volt, hogy "one-thirty-five so" :). Like.

De kommunikációs problémákról néha eszembe jut az a nyugdíjas bácsi, aki csak a corki egyetemi kórházhoz akart menni, és Dublinban kötött ki.....

piknik 2008.10.15. 14:11:34

Te 4Medve! Ezt írd már meg nekünk! Sőt, egyre jobban érdekel engem a corki tömegközlekedés, írjál már nekünk egy összefoglalót (a diplomás sofőrökről, a city controllokról, a magyar autós kontra magyar buszsofőr az ír buszban találkozásokról, a menetrend alternatív felfogásáról, a nyugdíjas bácsi dublinba "rablásáról" stb). Lehet, hogy a BKV világszínvonalú szolgáltatást nyújt? Most ez merült fel bennem, mintegy kósza ötletként. De ne kommentként, hanem hosszabban tájékoztass minket, küldd el nekem, majd feltesszük mint bejegyzést. Légy szíves!!!

piknik 2008.10.15. 14:14:43

A szatírt az étteremben jó hangosan mesélte, én szóltam is, de biztos nem hallotta, mert olyan hangosan mesélte. Aztán viszont rájöttem, hogy egy ilyen történet fennhangon az igazi, így többé eszembe se volt szólni. Kérem, máskor is meséljen fennhangon!

4Medve 2008.10.17. 00:30:48

És az első 2 kérdés, amivel szembesültem itt, mikor elkezdtem vezetni:
Wha' bus (kiejtés: busz) have ya?
Will ye shtop a' da hoshpital fa' me?
süti beállítások módosítása